ni kalau dapat memang menambah..sedap dowh.. kalau dapat ikan talang tu lagi sedap.. biasa nya aku
tambah timun batang dan kacang panjang dalam gulai.. sedap tak payah pikir sayur lagi.. hehehhehe..
Bahan-bahannya:
350 gram ikan talang masin, dipotong kepingan kecil - (Kak Noor guna ikan talang masin saiz kecil)
1/2 biji nanas masak (empulurnya dibuang), dipotong kecil atau dadu
sayur kacang panjang dan timun batang
1 cawan santan sawit (ditambah 2 cawan air lagi untuk dijadikan santan cair)
1 cawan santan sawit (santan pekat)
2 inci lengkuas
Garam / gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar (menggunakan blender):
7 cili kering (kalau nak pedas boleh tambah cili api
3 inci kunyit hidup
5 bawang merah
Air secukupnya
Cara-cara membuatnya:
1. Rendam ikan masin di dalam air lebih kurang 1/2 jam untuk menghilangkan rasa masinnya. Basuh dan toskan.
1. Masukkan santan cair, lengkuas, serta semua bahan kisar di dalam periuk.
2. Masukkan ikan kering talang dan kepingan nanas dan sayuran. Masak sehingga mendidih dan nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
1 cawan santan sawit (ditambah 2 cawan air lagi untuk dijadikan santan cair)
1 cawan santan sawit (santan pekat)
2 inci lengkuas
Garam / gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar (menggunakan blender):
7 cili kering (kalau nak pedas boleh tambah cili api
3 inci kunyit hidup
5 bawang merah
Air secukupnya
Cara-cara membuatnya:
1. Rendam ikan masin di dalam air lebih kurang 1/2 jam untuk menghilangkan rasa masinnya. Basuh dan toskan.
1. Masukkan santan cair, lengkuas, serta semua bahan kisar di dalam periuk.
2. Masukkan ikan kering talang dan kepingan nanas dan sayuran. Masak sehingga mendidih dan nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan