Unknown
Ni favourite aku.. mau menambah 3 kali nih.. pastu tak leh nak bangun solat terawih.. huhu.. mata cam nak tertutup jekkkk... hheehe..

bagi aku singgang tulang or daging ni lagi sedap dari sup tulang or daging..dia macam masam2 lengkuas sket.. hirup panas2.. makan nasi banjir macam makan nasi air.. huih... 

singgang tulang ni biasa jugak diorang buat sebagai lauk untuk kenduri kat Kelantan.. kadang2 singgang ikan tongkol.. Raya Qurban tu memang biasa masak juadah ni.. kalau dapat ni memang refresh la.. sebab asik gulai daging or ayam masak merah je.. kadang bosan jugak tekak ni... dapa budu lagi la melekat...

sila kan masak juadah ni masa berbuba ye.. sebab juadah ni juadah campak tapi sedap sangat!!!!


Singgang Tulang


Tulang  atau daging lembu
Bawang merah (hiris)
Lengkuas (hiris)
Bawang putih (hiris)
Halia (hiris)
Ketumbar (tumbuk sket)
Asam keping
Cili kering (potong , buang biji)
Garam
Serbuk perasa 

kalau nak buat singgang tulang, rebus tulang dahulu sebingga separuh empuk.. atau separuh air rebusan kering.. lepas tu masuk kan semua bahan (kecuali garam dan perasa) 
agak2 tulang dah empuk perasakan dengan garam dan serbuk perasa.. kalau letak gula melaka sedikit lagi sedap.

kalau nak buat singgang daging.. terus masukkan semua bahan. tak perlu rebus dagingg dahulu.. dah agak2 nak masak.. perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

Picture ni dari azie kitchen kot.. mohon copy ye.. sebab sangat menyelerakan....





Labels: edit post
0 Responses