Unknown

Kalau anda baru nak belajar buat kek.. sila lah buat kek span dulu.. kalau kek span berjaya.. tak mustahil yang lain2 akan berjaya jugak.

Ramai yang teringin nak buat kek.. terutama bila tiba ulangtahun kelahiran anak tersayang, ulangtahun perkahwinan dan lain2 lagi.

So..untuk kek semacam itu.. kek span paling sesuai dijadikan kek hari jadi..

Mari kita usha resepi Kek Span Coklat ini..

KEK SPAN COKLAT

Bahan2

4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base

1. Mula-mula satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!

2. Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung

3. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Mesti ada yang tanya kenapa speed perlahan..?
Cubalah guna speed laju.. pasti berbedak muka tu nanti hihi ^_^
Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun.

4. Bila dah gebu, tutup mixer. Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..

5. Kemudian tuang di dalam loyang  8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.

6. Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C

Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit

**kenapa tepung kek.. sebab ianya lebih halus dan lebih ringan .. sesuai untuk kek span. Kalau tukar tepung gandum.. nanti bentat kek tu.. sebab berat.
**telur untuk kek kuta guna Grade A.. kalu grade lebih kecil.. kek tak kadi lembut sangat.. tak caye cuba lah guna grade C..hehhehe
** kalau rasa nak buat kek vanila je.. then 20 gm serbuk koko ganti dengan tepung kek. Dan lebih kan esen vanila. Or boleh buat perasa pandan.. perasa keladi.. macam macam boleh..
** ovellete kalau xde .. jangan buat kek span.. sebab fungsi dia melembutkan kek.. tu yang jadi kek span.
** minyak jagung. Sila guna minyak jagung.. jangan pandai plak tukar minyak masak.. bukan tak boleh.. nanti rase dia pelik.
**kek span ni boleh juga buat kek gulung.. cuma guna loyang nipis je...

0 Responses