Unknown

Hari ini takde mood nak makan nasi. Hari Sabtu last week adik aku kawen then aku bawak blk lebihan gulai daging.

So hari ni teringin nak menjala. Jom tengok resepi roti jala ni yang sedap dan mudah. Ia juga lembut sampai ke petang.

RESEPI ROTI JALA

Bahan2

3 Cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 Cawan air/santan/susu sejat
Sedikit pewarna kuning

Cara2

1. Blend kan semua bahan hingga sebati.
2. Then cuba tuangkan adunan.. kalau ia tak putus2.. maka boleh ja start menjala. Tapi kalau berketul2.. teruskan blend.
3. Tapis adunan tu.. tuk mengelakkan berketul.. nanti tersumbat plak mould tu.
4. Jala diatas kuali nonstick.
5. Tak payah balik kan
6. Tunggu sejuk then lipat or gulung.

Makan dengan kuzi ayam memang sedap. Tapi gulai daging pon boleh.. tak kuasa nak memasak hari ni.. cukup lah roti jala ni...

2 Gambar roti jala yang atas ni ehsan dari En Google....comel pulak dia buat colorful...



Yang last baru pic aku punye.. banyak tu le dpt tuk resepi 3 cawan gandum. Ada dlm 30 keping...

0 Responses