Unknown
Selepas attend kelas Basic Baking Class dan Tart Making Class, aku rasa berbaloi untuk attend kelas yang lain.. so aku pon sign up untuk Advance Baking Class ni. 
For student they give us flat rate for 1 class only RM 90. Tapi for Advance Baking Class ni perlu atten 2 hari kelas only RM 125 for 2 days class.

Day 1 Class

Untuk Day 1 kami belajar buat filling and prepare doh untuk digunakan esok hari. lepas siap buat filing and dough kita simpan dlam refrigerator . Chilled will use within 3 days after making and for freezer will up until 5 days. bila nak guna then keluarkan dr peti sejuk..

Kami di ajar buat 7 jenis roti. 

Types of Bun
  • Mexico Bun
  • Cheese Cranberry Filling Bun
  • Milky Bun
  • Cup Cake Bread
  • Green Tea Custard  Polo Turtle Bun
  • Tiger Bun
  • Sushi Bread
Semasa kami ambil Basic Baking Class, semua filling yang digunakan adalah yang segera. Tapi untuk kelas ni semua buat sendiri. Kami diajar untuk buat filling (inti) dan skin/kulit untuk decoration and also the new recipe for dough.
Dough

Dough yang berbeza dari Basic Baking Class.. tak banyak pon bezanya cuma tambah telur. but the taste is totally differ from 1st class. yang ada telur bagi aku lebih lembut dan ada umphhhh... 


Types of Skin
  • Polo Skin~ Green Tea Custard Polo Turtle Bun
  • Tiger Skin~Tiger Bun
  • Latte Mexico Topping~Mexico Bun
  • Puffy Topping~Milky Bun
Types of Filling
  • Coconut Filling
  • Cranberry Cheese Filling
  • Milky Filling
  • Green Tea Custard
  • Wasabi Custard
Sushi Bread
 Untuk Sushi Bread.. Suka hati nak letak apa.. macam yang dia ajar just guna Chicken Floss, Sosej, Timun Batang dan Carrot and of course the seaweed...

 one of my friend from tart class dia dah ambil kelas Advance ni before aku but she dont like the taste of the Advance Class. she just like the basic one.. it depends actually...untuk aku aku lebih suka yang ni.. tak perlu lagi tambah susu tepung...

Next entri nanti aku tulis resepi for the filings and the dough.. kena karang, senua notes dah bercelaru.. kena susun balik.

Before that .. yes the pictures!!


The Filling and Dough making

Before Bake!!

Then Wallaaa!!! after bake.. Yummy!!

Student with Chef Eric


Roger & Out!!
D
Labels: edit post
3 Responses
  1. Anonymous Says:

    Dear, Thank you for posting this up :) See you in our class again soon. 


  2. Unknown Says:

    kat mana ambil kelas ni? macam best je....


  3. Unknown Says:

    Zehea... kat kajang... dekat area perimdustrian sg chua... if u want to learn bout the baking technic then u should atend the class... rasanya kat groupon ada lagi kot promotion.......