Unknown
Resei roti kali ni tak banyak bza dengan resepi dari Basic Baking Class. Cuma ada tambahan telur sahaja. 
Tapi apabila dah bakar, tekstur nya berbeza, dari segi rasa dan kelembutannya.

Resepi Roti (ada Telur)

1000 gm High Protein Flour/ Tepung Berprotein Tinggi
10 gm Salt/ Garam
150 Castor Sugar/ Gula Kastor
200 gm Ice/ Ais
15 gm Bread Improver
15 gm Instant Yeast/ Yis Segera (mauripan)
200 gm Water/ Air
150 gm Butter/ Mentega
100 gm Eggs/ Telur

Steps/Cara2

1. Mix HP Flour, salt, castor sugar, bread improver and instant yeast on 1st speed in 60 sec with a hook.
~campurkan Tepung HP, garam, gula castor, bread improver dan yis segera dan kacau dengan speed 1 dalam 60 saat.
2. Put together water, ice and eggs in a.bowl. Then add in into mixer on 1st speed in60 sec.
~masukkan telur bersama air dan ais ke dalam bekas kemudian masukkan ke dalam mixer sedikit demi sedikit. kacau pada speed 1 dalam 60 saat.
3. Change to 2nd speed and mix about 2 min. mix the dough well until it become 1. if the scattered around then ade some water, just a small amount. cont mix.
~tukar kepada speed 2 dan kacau dalam masa 2 minit. kacau sehingga  sebati sehingga doh menjadi 1. kalau doh bercerai menunjukkan doh tak cukup air. tambag sedikit air. sambung kacau.
4. Add in butter and mix for futher 2 mins. Change to 3rd speed in 6 mins or until dough smooth and elastic.
~masukkan mentega dah sambung kacau selama 2 minit. tukar kepada speed 3  dan kacau dalam masa 6 minit atau sehingga doh licin dan elastic(anjal)
5. Done.then fill it with filling. wait for proofing about 45 minit.BAke!!
~Siap. Isikan inti. tunggu ia kembang BAKAR!!


Baking temp/ Suhu Bakar: 180 degree Celsius with top and botom heat. without fan/ 180 darjah Celsius dengan api atas dan bawah.tanpa kipas.



Roger & Out
D
0 Responses