Unknown
Semalam ada beli daging salai sepinggan kat Pasar Pagi Beranang.. Tak tau nak masak apa... semalam dah masak Masak Lemak Cili Api... Instead of Keli goreng sambal hijau aku tukar sket menu tu.. guna daging salai dan sotong kering.

Saje je tambah sotong kering sebab memang dah ada yang aku dah siap kembang kan... guna air panas je...dalam 2-3 jamjugak la...

:::Masak Sambal Hijau Daging Salai dan Sotong Kering:::

4 ulas bawang putih
1/4 labu bawang besar
Cili Api (suka hati korang la nak pedas banyak mana)
Daging salai
Seekor sotong kering yang dah kembang
Garam 
Gula
1 sudu besar Sos tomato/ asam jawa
Sos tiram

Cara2

1. Tumbuk lumat bawang putih, bawang besar dan cili api
2. Panaskan kuali, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram, kacau. masukkan air asam jawa/sos tomato, kacau.
4. Tambah sedikit garam dan gula.
5. Masukkan sotong kering tadi... goreng sekejap, kemudian masukkan daging salai.. Done!!


Senang kan!!!

Roger & Out
D
0 Responses