Unknown
Ingat hari ni nak update pasal tart kelas hari tu...
tapi kertas resepi yang chef bagi letak kat mana ntah .. maybe tertinggal kat classroom kot.. 
nevermind, petang ni masa kelas Advance Bread Making Day 2 nak mintak dengan Ana.
Ana ni one of the Levain De Pastry student dari Salak Tinggi...


Hope dia bawak la..

that day kita buat Blueberry, Chocolate and Strawberry Cheese Tart and Fruit Tart..
Bagi aku kalau tak masuk kelas pon tart tu jadi je sebab cara nak buat cheese filling tu senang je...
 and for fruit tart dia guna instant custard 
and fresh fruit macam kiwi strawberry and also canned fruit like peach..

 and yang me'mahal'kan lagi kelas ni adalah teknik yang digunakan semasa buat tart cookies tu the way of baking, and also when we spread the tart dough into the mould... must quick..

bila kami 1st time buat tart cookies tu. kami ambil masa yang sangat lama untuk spread kan doh ke dalam mould tu... sebab untuk dapat kan ketebalan crust  yang sama bagi tapak dan dindingnya... 
not expert yet lah kan...

the the chef teach us how...
 using two thumbs.. 
and quick ... 
so minyak dari dough takkan keluar dan
 dough kita takkan collapse and hangus masa bakar...

then ada lagi satu teknik, 
apabila kita spread up the dough so ada lebihan kat tepi2 ...
 kita kena buang guna pisau dough dengan angle 45 degree...
 ni aku pon baru untuk dapatkan tart crust yang cantik begitulah caranya...

Resepi yang dibekalkan oleh chef ni untul 1kg gandum dapat 100plus tart cookies.... 
better buat 1 kilo terus sebab untuk cookies ni kita bakar dulu then baru letak filling... 
so cookies nya boleh tahan sebulan jugak la kalau letak dalam airtight container....
bils nsk msksn je sediakan tart filling either cheese or custard. anything u like...

Insha-Allah petang ni dapat resepi tart tu then try update here in Tart Making Class Part 2 

before that ... picture for tart down here..






Roger & Out!!
D
Labels: edit post
0 Responses