Unknown
Dari 7 jenis roti yang kami belajar ada 4 jenis yang memerlukan kulit @ skin ni iaitu:
  • Milky Bun
  • Mexico Bun
  • Tiger Bun
  • Green Tea Custard Polo Turtle Bun
So resepinya di sini

Puffy Topping~Milky Bun

50 gm Butter/ Mentega
50 gm Corn oil/ Minyak Jagung
100 gm Water/ Air
100 gm High Protein Flour/ Tepung protein tinggi
100 gm Eggs/ Telur

Steps/ Cara

1. Add in butter, corn oil and water and cook until boil.
~ campurkan mentega, minyak jagung dan air, masak hingga mendidih.
2. Add in HP Flour.
~masukkan tepung protein tinggi.
3. Leave the mixture awhile to make sure it cool. 
~tinggalkan campuran itu untuk disejukkan.
4. Put all the mixture into mixing bowl and mix using K-hook.
~masukkan semua campuran kedalam mangkuk pengisar dan kacau guna K-hook.
5. Add egg 1 by 1. Mix well.
~ masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.



Tiger Skin~Tiger Bun

100 gm Rice Flour/ Tepung Beras
15 gm Sugar/ Gula
25 gm HP Flour/ Tepung HP
 10 gm Instant Yeast/ Yis Segera.
130 gm Warm Water/ Air Suam
30 gm Corn Oil/ Minyak Jagung
4gm Salt/ Garam

Steps/ Cara2

1. Add warm water and yeast. mix well.
~ Masukkan air suam dan yis. kacau sebati.
2. Add in sugar. mix well.
~masukkan gula. Kacau sebati.
3. Add in all left ingredients and mix well. Leave for 30 minutes.
~ Masukkan sebua bahan yang selebihnya dan kacau sebati. Tinggalkan selama 30 minit.



Latte Mexico Topping~Mexico Bun

100 gm Butter/ Mentega
50 gm Whole Egg/Sebiji telur
50 gm Egg Yolk/ Telur Kuning
100 gm Icing Sugar/ Gula Icing
100 gm Low Protein Flour/ Tepung LP
50 gm Garnache
10 gm Nescafe Powder/ Serbuk Nescafe

Steps/ Cara2

Mix all well untill smooth
~Kacau sebati hingga lembut 



Polo Skin~ Green Tea Custard Polo Turtle Bun

200 gm Unsalted Butter/ Mentega tanpa garam
200 gm Icing sugar/ gula icing
100 gm Egg/ Telur
20 gm Milk Powder/ Susu Tepung
600 Gm LP Flour/ Tepung LP
10 gm Green Tea Powder/ Serbuk Teh Hijau

Steps/ Cara2

1. Mix butter, milk powder, green tea powder and icing sugar until fluffy.
~ kacau mentega, susu tepung, serbuk teh hijau dan gula icing sehingga kembang.
2. Add egg 1 by 1.
~masukkan telur 1 per 1.
3. keep in freezer if not to use today. add the flour the the time for baking.
~simpan didalam peti ais beku jika tidak digunakan hari ini. masukkan tepung bila ingin membuat roti sahaja.
4. using hand to add flour untill it firm and unstick to our hand.
~ gunakan tangan untuk menguli tepung dan filling teh hijau yang disimpan dalam freezer. sehingga ia tidak melekat di tangan.



 Roger & Out!!
D

Labels: edit post
0 Responses