Unknown
Ingat tak entri aku sebelum ni pasal Advance Baking Class...
Dalam kelas tu kami diajar 7 jenis roti.
 dari pada tujug jenis roti tu kami ada 5 jeniss yang memerlukan inti iaitu
  • Wassabi Filling
  • CranberryCheese Filling
  • Green Tea Filling
  • Milky Filling
  • Coconut Filling
Inti ni boleh buat awal banyak2 dan simpan. Kalau letak dalam freezer boleh tahan dalam masa 2 minggu. kalau chilledje dalam masa 3 hari..so letak je dalam freezer then agak2nak guna tu, ambik portion yang nak guna, chill kan je...

OK Time for Recipe !!!

Wassabi &Green Tea Filling/ Inti Wassabi & Teh Hijau

80 gm Instant Custard/ Kastard Segera
200 gm Full Cream Milk/ Susu Penuh Krim
3 gm Green Tea Powder/Serbuk Teh Hijau
OR 20 gm Wassabi

Steps/Cara2
~ mix all well using hand whisk. put into container or plastic. keep in freezer.
~campurkan semua bahan dan kacau sebati menggunakan pemukul telur. simpan dalam bekas atau plastik. Simpan dalam peti ais beku

Coconut Filling/ Inti Kelapa

280 gm Gula Melaka
80 gm Butter/ Mentega
250 gm fresh coconut pell/ Kelapa Parut Segar (yang putih dah tua)
80 gm milk powder/ Susu tepung

1. Melt the butter.
~Cairkan mentega.
2.Add the Gula Melaka portion by portion until it melt in butter.
~Masukkan gula melaka sedikit demi sedikit sehingga iacair di dalam mentega.
3. Add coconut peel.
~masukkan kelapa parut.
4. Add milk powder. done.keep in freezer.
~Masukkan susu tepung. siap. simpan dalam peti ais beku.

Cranberry Cheese Filling

200 gm Cream Cheese
90 g Castor Sugar/ Gula Kastor
25 gm Cranberry
Dairy Whipping Cream 

**if the cream cheese too thick then add 20 gm dairy whipping cream.
~jika cream cheese pekat masukkan 20 gm dairy whipping cream.

Steps/Cara
1. mix all ingredients well using mixer.
~campurkan semua bahan dan kacau sebati menggunakan mixer.
2. use 2nd speed until it smooth. keep in freezer.
~gunakan speed 2 dan kacau hingga ia licin. tak perlu kembang. simpan dalam peti sejuk beku.

Milky Filling

100 gm Buter/ Mentega
40 gm Fructose/Fruktos
40 gm Corn Oil/ Minyak Jagung
100 gm Milk Powder/Susu Tepung
100 gm Dairy Whipping Cream

Steps/ Cara
1. Mix all ingredients well. using mixer.
~campurkan semua bahan dan kacau seati. guna mixer.
2. Add milk powder. mix well.
~Masukkan susu teoung. kacau sebati.
3. Add dairy whipping cream to adjust the texture. add small portion by small portion.
~masukkan dairy whipping cream untuk buatkan tekstur yang lembut. masukkan sedikit demi sedikit.

Done.

Mest korang tertanya2 kan inti wassabi.. rasa dia tak pedas pon. sebelah kanan tu jenis wassabi yang digunakan. satutube 20gm.

Roger & Out 
D

2 Responses
  1. Unknown Says:

    salam, lain betul cara buat inti kelapa tu, tambah susu tepung lagi....mmm. sedap ke Hidayah?


  2. Unknown Says:

    Haah..memang lain sket... tp best sebab dia tak over mnis... u should try... ni klu wat pau pon sedap inti di...