Ingat tak entri aku sebelum ni pasal Advance Baking Class...
Dalam kelas tu kami diajar 7 jenis roti.
dari pada tujug jenis roti tu kami ada 5 jeniss yang memerlukan inti iaitu
- Wassabi Filling
- CranberryCheese Filling
- Green Tea Filling
- Milky Filling
- Coconut Filling
Inti ni boleh buat awal banyak2 dan simpan. Kalau letak dalam freezer boleh tahan dalam masa 2 minggu. kalau chilledje dalam masa 3 hari..so letak je dalam freezer then agak2nak guna tu, ambik portion yang nak guna, chill kan je...
OK Time for Recipe !!!
Wassabi &Green Tea Filling/ Inti Wassabi & Teh Hijau
80 gm Instant Custard/ Kastard Segera
200 gm Full Cream Milk/ Susu Penuh Krim
3 gm Green Tea Powder/Serbuk Teh Hijau
OR 20 gm Wassabi
Steps/Cara2
~ mix all well using hand whisk. put into container or plastic. keep in freezer.
~campurkan semua bahan dan kacau sebati menggunakan pemukul telur. simpan dalam bekas atau plastik. Simpan dalam peti ais beku
Coconut Filling/ Inti Kelapa
280 gm Gula Melaka
80 gm Butter/ Mentega
250 gm fresh coconut pell/ Kelapa Parut Segar (yang putih dah tua)
80 gm milk powder/ Susu tepung
1. Melt the butter.
~Cairkan mentega.
2.Add the Gula Melaka portion by portion until it melt in butter.
~Masukkan gula melaka sedikit demi sedikit sehingga iacair di dalam mentega.
3. Add coconut peel.
~masukkan kelapa parut.
4. Add milk powder. done.keep in freezer.
~Masukkan susu tepung. siap. simpan dalam peti ais beku.
Cranberry Cheese Filling
200 gm Cream Cheese
90 g Castor Sugar/ Gula Kastor
25 gm Cranberry
Dairy Whipping Cream
**if the cream cheese too thick then add 20 gm dairy whipping cream.
~jika cream cheese pekat masukkan 20 gm dairy whipping cream.
Steps/Cara
1. mix all ingredients well using mixer.
~campurkan semua bahan dan kacau sebati menggunakan mixer.
2. use 2nd speed until it smooth. keep in freezer.
~gunakan speed 2 dan kacau hingga ia licin. tak perlu kembang. simpan dalam peti sejuk beku.
Milky Filling
100 gm Buter/ Mentega
40 gm Fructose/Fruktos
40 gm Corn Oil/ Minyak Jagung
100 gm Milk Powder/Susu Tepung
100 gm Dairy Whipping Cream
Steps/ Cara
1. Mix all ingredients well. using mixer.
~campurkan semua bahan dan kacau seati. guna mixer.
2. Add milk powder. mix well.
~Masukkan susu teoung. kacau sebati.
3. Add dairy whipping cream to adjust the texture. add small portion by small portion.
~masukkan dairy whipping cream untuk buatkan tekstur yang lembut. masukkan sedikit demi sedikit.
Done.
![]() |
Mest korang tertanya2 kan inti wassabi.. rasa dia tak pedas pon. sebelah kanan tu jenis wassabi yang digunakan. satutube 20gm. |
Roger & Out
D
salam, lain betul cara buat inti kelapa tu, tambah susu tepung lagi....mmm. sedap ke Hidayah?
Haah..memang lain sket... tp best sebab dia tak over mnis... u should try... ni klu wat pau pon sedap inti di...